Nils

Nils är 7 år. Han har autism och en måttlig utvecklingsstörning. Han pratar och använder ett fåtal tecken, men både tal och tecken är otydliga. Har provat bildkartor i olika aktiviteter och scheman sedan innan. Han gillar när vuxna busar och gör tokigheter. Storasyster studerar på annan ort och mormor och morfar bor långt ifrån Nils. De har också en iPad.


Vi föreslår följande för att hitta en rolig aktivitet som ger samspelsmöjligheter.

Hårdvara:
iPad Mini

Tillbehör:
Griffin Survivor-skal
Närkommunikation:

Explain everything är som en interaktiv whiteboard. Man kan lägga till egna existerande foton och videosnuttar eller ta nya. Dessutom kan man rita, skriva, färglägga och mycket annat. Appen kan användas för att ta reda på vad Nils tycker om saker och ting genom att använda ytan för gemensamt fokus eller liknande samtalsmatta. Om iPadens foton och videos är sorterade i album blir det enklare att hitta det man vill prata om. Man kan spara sitt projekt, så man kan gå tillbaka till det senare och man kan också skicka iväg det i olika format till många olika plattformar och medier (vissa mailsystem t.ex. landsting etc., kan blockera epost från denna app)

Instruktionsfilm på engelska (3:24)

Go Talk Now med tillägg av Widgit-bildbas och en talsyntesröst från Acapela. För att kommunicera med hjälp av appen trycker man på olika punkter i en bild eller på bilder, som är organiserade i rutnät. Trycket aktiverar ett talat meddelande eller länkar vidare till någon annan sida eller media beroende på hur man valt att anpassa upplägget. GoTalk Now är en mångsidig kommunikationsapp. Foton, symboler och video kan användas och rutnäten kan varieras i anpassningarna. Flera bilder kan användas i varje ruta. Det går bra att använda både inspelat tal och talsyntes. Alla menyer är på engelska, men det går att söka i Widgitbiblioteket på svenska.

Ladda hem våra anpassningar i GoTalk Now om Kittellek, Kittellek visuell scen, och Lek & Samspel i Online Gallery inuti GoTalk Now.  Sök på namnen, eller på DART. Titta på vår app-sida för en mer utförlig beskrivning av hur man gör för att ladda hem.

Go Talk Now. Quick tips (engelska) (1:22)

Instruktioner på engelska (13:24)

Bilder (bildvisaren i Ipad) för att berätta och komma ihåg. Göra album för olika situationer/tillfällen i Bilder för att ordna de bilder som tagits med surfplattan.

Book Creator är till för att skapa böcker med egna bilder och text. Det går att kombinera bild, text, ljud och film. När boken är färdigskapad öppnar man den i appen iBooks (gratis) för att läsa. Book Creator används ihop med Nils för att göra bildberättelser av större/viktigare händelser.

Läs mer om appen på Kunskapsplattan.

Att förbereda samspel och lek. Visar Book Creator och ytterligare två appar.
Tidshjälpmedel och tydliggörande

Bildstod.se för att göra bildscheman som kan användas i pappersformat i skolan. Kan även öppnas i surfplattan.


Ritprata 2 för att kombinera foton, ritade bilder, text och ljud för att förklara och förbereda Nils på olika händelseförlopp. En bok gjord i Ritprata kan skickas via mail om Nils vill beskriva för någon annan hur han vill ha det eller vill berätta om sina förväntningar på en händelse. Inspelat ljud kommer inte med när man skickar.

Fjärrkommunikation:
Facetime – iPads egen app för videosamtal. Nils använder appen för att kommunicera med storasyster, morfar och mormor som befinner sig långt borta.


Omgivningen
Tar själva kort för att dokumentera sin egen vardag och för att visa Nils. På det sättet är de modeller för hur man kan göra när man berättar.
Storasyster, mormor och morfar ringer med Facetime. Storasyster använder tecken tillsammans med tal när de pratar med varandra.

Metodik
Omgivningen använder GoTalk Now själva för att vara modeller. Hemma provar man en kittellek med GoTalk Now, och i skolan provar man såpbubblelek med GoTalk Now tillsammans med en kompis. Nils kan vara lite skraj för såpbubblorna men det är ändå värt att prova.
Det är viktigt att lägga in oväntade moment för att skapa bus och tillfällen till kommunikation.