Samtala med bilder

hur du är en bra kommunikativ förebild genom att pekprata

Beskrivning

När en person behöver använda kommunikationsstöd/Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) för att kommunicera behöver du som samtalspartner också göra det. Att du är en förebild och själv använder kommunikationsstödet är viktigt för att kommunikationsstödet ska göra nytta för personen. I början är det ovant att använda kommunikationsstöd. Forskning visar att samtalspartnern behöver öva för att det ska fungera bra.

Om kommunikationsredskapen ni använder består av bilder – till exempel en kommunikationsbok, samtalskartor eller talande hjälpmedel – behöver du som samtalspartner pekprata. Att pekprata innebär att du pekar på bilder samtidigt som du pratar.

Denna kurs stöttar dig i hur du kan använda kommunikationsstöd och pekprat i praktiken. Målet med kursen är att du ska bli en bättre samtalspartner och kommunikativ förebild, för att du ska kunna stödja AKK-användarens kommunikationsutveckling.

Avsedd för

Närstående och personal kring personer som använder kommunikationsstöd/AKK med bilder

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Kursinnehåll

  • Kort introduktion till kommunikationsstöd/AKK och vad en responsiv kommunikationsstil innebär
  • Stort fokus på att pekprata och prova olika sorters kommunikationsstöd med bilder. Du får prova böcker, datorer och plattor med stort ordförråd samt enklare samtalskartor
  • Alla människors rätt till kommunikation

Kostnad

1 200 kr exkl. moms. Fika ingår.

Övrigt

Har du en kommunikationsbok, en kommunikationsdator/-platta eller annat material som du redan använder som stöd för kommunikation får du gärna ta med dig och använda detta på kursen. Skriv i så fall det i informationsrutan när du anmäler dig.

Datum

Våren 2020 Anmäl dig senast
6 maj, 14.00 – 17.30
7 maj, 09.00 – 12.30
3 april
3 april

Hösten 2019 Anmäl dig senast
7 november 11 oktober

Kursledare

Ingrid Mattsson Müller, Helen Göransson

Anmälan

Här kan du anmäla dig till kursen. Du måste själv fylla i namn och datum.