Öppet hus 3 oktober 2008

UtbildningVåra kurser Tema | Uppdragsutbildningar


Fredagen den 3 oktober firade DART 20-årsjubileum. Firandet inleddes kl 13 med en skål och invigning av vårt nyinrättade lilla museum och nya utställning som jubileet till ära också visar våra första hjälpmedel. Efter denna invigning inleddes en rad föreläsningar med historiskt tema.Gunilla Thunberg, som varit logoped på DART sedan starten inledde med att ge en översikt över AKK-historiken i ett internationellt och nationellt perspektiv och gick sedan över till att prata lite mer om sin speciliatet som logoped: pratapparatshistorik.

Två alerta pensionerade pedagoger tog därefter vid: Britt (även kallad Bliss) Amberntsson och Birgit Wastenson. De berättade om hur de som pionjärer i Sverige började introducera blisskommunikation på Bräcke Östergårdsskolan i Göteborg. Härefter berättade Britt Claesson om TAKK (Tecken som AKK) och även teckenspråk – som kan sägas ha den längsta historiken inom vårt område.

Grand finale blev det när Mats Lundälv och Gerd Zachrisson – också båda DART-veteraner (Gerd nu pensionär) visade gamla styrsätt, datorer programvaror och bjöd på härliga historier. Mest fascinerande var kanske när Mats lyckades överföra bilden från en gammal AppleII-dator (som han lyckats få igång!) till TV-skärmen via sin egen kropp! Mats påpekade avslutningsvis att även om det hänt så mycket inom tekniken under våra 20 år – så fanns det på denna tid några programvaror som i sina olika inställningsmöjligheter nästan är oslagbara!

Under eftermiddagen fanns också möjlighet att kika på gamla foton från DARTs verksamhet, titta på föreningen ISAACs 25-årsfilm och filmen om Charles Bliss. På kvällen vidtog festligheter, sång och tal.

För dig som vill lära om och se på AKK-historiken så passa på – framåt våren kommer utställningen att bytas – men vårt Museum finns kvar!

Bild på vår utställning

Ännu en bild på vår utställning

Bild på nästan hela DART-gänget