Tema 2012: Fria program och appar för tillgänglighet

UtbildningVåra kurser Tema | Uppdragsutbildningar


Vårens tema ägde rum 25 och 26 april och visade en rad applikationer framtagna i projektet AEGIS där DART är en partner. AEGIS har som målsättning att underlätta för personer med funktionsnedsättning att använda samma teknik som andra. Alla appar och program som är framtagna, är öppen källkod och fria att använda för vem som helst.

Dagen inleddes med att Eva Holmqvist presenterade projektet och gav en bakgrund och en översikt över vad som har gjorts. Efter detta kunde besökarna gå runt på olika stationer där vi förevisade olika appar.

Cecilia Landéus visade ett skannande tangentbord för Android-mobiler, Tecla, tillsammans med Tecla Shield, en anslutningsdosa som ger möjlighet att styra mobiltelefonen med en manöverkontakt eller joystick.

Eva Holmqvist demonstrerade också två Android-appar, en adressbok med bild och talsyntes för de som behöver stöd vid kontakthantering, och Dasher, ett alternativt tangentbord för de som har begränsad rörelseförmåga.

Ingrid Mattsson Müller och Sandra Derbring förevisade CCF symbolstöd för både ordbehandlingsprogrammet OpenOffice och som en mobilapp för Android. Symbolstödet bygger på begreppskodning och ger därför en smart koppling mellan ord på olika språk och rätt symbol.

De olika apparna kommer snart finnas att ladda hem för att testa på egen hand.

Här kan du ladda ner presentationen från dagen. Där finns många länkar att klicka sig vidare på för att hitta de olika apparna och att läsa mer.

Bild på program från AEGIS